新概念英语 学英语,练听力,上听力课堂! 注册 登录
> 新概念英语 > 新概念英语mp3 > 新概念英语第三册(含lrc文本) >  第62课

新概念英语第三册(含lrc文本)Lesson 60 Too early and too late

所属教程:新概念英语第三册(含lrc文本)

浏览:

shengjing

随身学
扫描二维码方便学习和分享
http://www.viz2016.com/lesson/shi0529/0000/19/60.mp3
http://www.viz2016.com/statics/js/2012

Lesson 60 Too early and too late 太早和太晚

Listen to the tape then answer the question below.
听录音,然后回答以下问题。
Why did the young girl miss the train?

Punctuality is a necessary habit in all public affairs in civilized society. Without it, nothing could ever be brought to a conclusion; everything would be in state of chaos. Only in a sparsely-populated rural community is it possible to disregard it. In ordinary living, there can be some tolerance of unpunctuality. The intellectual, who is working on some abstruse problem, has everything coordinated and organized for the matter in hand. He is therefore forgiven if late for a dinner party. But people are often reproached for unpunctuality when their only fault is cutting things fine. It is hard for energetic, quick-minded people to waste time, so they are often tempted to finish a job before setting out to keep an appointment. If no accidents occur on the way, like punctured tires, diversions of traffic, sudden descent of fog, they will be on time. They are often more industrious, useful citizens than those who are never late. The over-punctual can be as much a trial to others as the unpunctual. The guest who arrives half an hour too soon is the greatest nuisance. Some friends of my family had this irritating habit. The only thing to do was ask them to come half an hour later than the other guests. Then they arrived just when we wanted them.

If you are citing a train, it is always better to be comfortably early than even a fraction of a minted too late. Although being early may mean wasting a little time, this will be less than if you miss the train and have to wait an hour or more for the next one; and you avoid the frustration of arriving at the very moment when the train is drawing out of the station and being unable to get on it. An even harder situation is to be on the platform in good time for a train and still to see it go off without you. Such an experience befell a certain young girl the first time she was traveling alone.
She entered the station twenty minutes before the train was due, since her parents had impressed upon her that it would be unforgivable to miss it and cause the friends with whom she was going to stay to make two journeys to meet her. She gave her luggage to a porter and showed him her ticket. To her horror he said that she was two hours too soon. She felt inhere handbag for the piece of paper on which her father had written down al the details of the journey and gave it to the porter. He agreed that a train did come into the station at the time on the paper and that it did stop, but only to take on mail, not passengers. The girl asked to see a timetable, feeling sure that her father could not have made such a mistake. The porter went to fetch one and arrive back with the station master, who produced it with a flourish and pointed out a microscopic 'o' beside the time of the arrival of the train at his station; this little 'o' indicated that the train only stopped for mail. Just as that moment the train came into the station. The girl, tears streaming down her face, begged to be allowed to slip into the guard's van. But the station master was adamant: rules could not be broken and she had to watch that train disappear towards her destination while she was left behind.

New words and expressions 生词和短语

punctuality
n. 准时

rural
adv. 农村的

disregard
v. 不顾,无视

intellectual
n. 知识分子

abstruse
adj. 深奥的

coordinate
v. 协调

reproach
v. 责备

puncture
v. 刺破(轮胎)

diversion
n. 改道,绕道

trial
n. 讨厌的事,人

fraction
n. 很小一点儿

flourish
n. 挥舞(打手劳)

microscopic
adj. 微小的

adamant
adj. 坚定的,不动摇的

准时是文明社会中进行一切社交活动时必须养成的习惯。不准时将一事无成,事事都会陷入混乱不堪的境地。只有在人口稀少的农村,才可以忽视准时的习惯。在日常生活中人们可以容忍一定程度的不准时。一个专心钻研某个复杂问题的知识分子,为了搞好手头的研究,要把一切都协调一致,组织周密。因此,他要是赴宴迟到了会得到谅解。但有些人不准时常常因为掐钟点所致,他们常常受到责备,精力充沛、头脑敏捷的人极不愿意浪费时间,因此他们常想做完一件事后再去赴约。要是路上没有发生如爆胎、改道、突然起雾等意外事故,他们决不会迟到。他们与那些从不迟到的人相比,常常是更勤奋有用的公民。早到的人同迟到的人一样令人讨厌??腿颂崆鞍胄∈钡酱锸橇钊颂盅岬?。我家有几个朋友就有这有令人恼火的习惯。唯一的办法就是请他们比别的客人晚来半小时。这样,他们可以恰好在我们要求的时间到达。
如果赶火车,早到总比晚到好,哪怕早到一会儿也好。虽然早到可能意味着浪费一点时间,但这比误了火车等上一个多小时坐下班车浪费的时间要少,而且可以避免那种正好在火车驶出站时赶到车站,因上不去车而感到的沮丧。更难堪的情况是虽然及时赶到站台上,却眼睁睁地看着那趟火车启动,把你抛下。一个小姑娘第一次单独出门就碰到了这种情况。
在火车进站20分钟前她就进了车站。因为她的父母再三跟她说,如果误了这趟车,她的东道主朋友就得接她两趟,这是不应该的。她把行李交给搬运工并给他看了车票。搬运工说她早到了两个小时,她听后大吃一惊。她从钱包里摸出一张纸条,那上面有她父亲对这次旅行详细说明,她把这张纸条交给了搬运工。搬运工说,正如纸条所说,确有一趟火车在那个时刻到站,但它只停站装邮件,不载旅客。姑娘要求看到时刻表,因为她相信父亲不能把这么大的事弄错。搬运工跑回去取时刻表,同时请来了站长。站长拿着时刻表一挥手,指着那趟列车到站时刻旁边一个很小的圆圈标记。这个标记表示列车是为装邮件而停车。正在这时,火车进站了。女孩泪流满面,央求让她不声不响地到押车员车厢里去算了。但站长态度坚决,规章制度不能破坏,姑娘只得眼看那趟火车消逝在她要去的方向而撇下了她。

  Notes on the text课文注释
  1 Only in a sparsely-populated…is it possible…,这是一个倒装句,因为only放在句首。
  2 for the matter in hand,为手中的事。
  3 if late for a dinner party,
  在以if,when,though等连词引导的从句中,当其谓语为be时,而主语又与主句的主语相同,从句中往往可以将主语和谓语省去。上句if后就省略了he is。
  4 cut things fine,把时间安排得不留余地。
  5 The over-punctual can be as much a trial to others as the unpunctual .
  到得过早的人和迟到的人同样使人无法忍受。as much as,和……一样。
  6 half an hour too soon(= half an hour earlier),早到半个小时。
  7 in good time,作“适当地”、“及时地”讲。

  Multiple choice questions多项选择题
  Choose the correct answers to the following questions:
  Comprehension理解
  1 The only people who can afford to neglect the exercise of punctuality are ______ .
  a.ordinary citizens who have nothing to do with publicity
  b.people who live in remote places where there are few people
  c.intellectuals who have to deal with unexpected problems
  d.people who are forced to work overtime in order to finish a job
  2 People who cut things fine are usually ______ .
  a.delayed by accidents on the roads
  b.energetic, quick-minded people
  c.no more irritating than the over-punctual
  d.reproached for being late for appointments
  3 The girl was very upset when the train came into the station because ______ .
  a.her parents would not forgive her for missing it
  b.she had two hours to wait before the next train arrived
  c.she was going to have to make a second journey to reach her destination
  d.the station master insisted that passengers were not allowed on to it
  Structure结构
  4 Without it, it would be impossible ______ to a conclusion. (1. 2)
  a.to have ever brought anything
  b.ever to bring anything
  c.to bring nothing ever
  d.nothing to be brought ever
  5 The time you ______ waste through being early will be less than … (1. 17)
  a.must
  b.might
  c.should
  d.can
  6 If you are catching a train, you ______ comfortably early than … (11. 16-17)
  a.are better being
  b.would be better
  c.had better be
  d.will be better to be
  7 ---- the frustration of arriving ______ the train is drawing out … (11. 18-19)
  a.just as
  b.immediately that
  c.in a while
  d.as soon as
  8 And she had to watch that train disappear towards her destination ______ . (1. 33)
  a.and left her behind
  b.and leave behind her
  c.leaving her behind
  d.while it left behind her
  Vocabulary词汇
  9 In ordinary living, unpunctuality can be tolerated ______ …(11. 4-5)
  a.out of kindness
  b.on occasion
  c.to a certain extent
  d.in varying degrees
  10 The over-punctual can be just as ______ to others as the unpunctual. (1. 12)
  a.detestable
  b.trying
  c.provident
  d.inconsiderate
  11 ---- since her parents had ______ that it would be unforgivable … (11. 22-23)
  a.stressed the point
  b.given the impression
  c.marked it down
  d.given notice
  12 ______ the train came into the station. (1. 31)
  a.Only then
  b.Instantly
  c.At that very moment
  d.Precisely

  【New words and expressions】 生词和短语
  ●punctuality n. 准时
  ●rural adv. 农村的
  ●disregard v. 不顾,无视
  ●intellectual n. 知识分子
  ●abstruse adj. 深奥的
  ●coordinate v. 协调
  ●reproach v. 责备
  ●puncture v. 刺破(轮胎)
  ●diversion n. 改道,绕道
  ●trial n. 讨厌的事,人
  ●fraction n. 很小一点儿
  ●flourish n. 挥舞(打手劳)
  ●microscopic adj. 微小的
  ●adamant adj. 坚定的,不动摇的
  ◆punctuality n. 准时
  punctual: adj. 守时
  be punctual to the minute
  ◆rural adv. 农村的
  urban adj. 城市的
  ◆disregard v. 不顾,无视
  disregard sth
  disregard == ignore
  pay no attention to
  take no notice of
  in disregard of
  treat sb. with disregard: 怠慢某人
  ◆intellectual n. 知识分子
  ◆abstruse adj. 深奥的
  abstract: 抽象的
  Eg: I am not good at mathematics, because the subject is not only abstract but also abstruce.
  ◆◆coordinate v. 协调
  Eg: Our efforts need to be further coordinated for higher efficiency.
  efficiency: == be efficient:效率
  Eg: If you wnat to complete an ideal job with your classmates as quickly as possible, I think ypu must coodniate everything as much as you can.
  coordinate work: 协调工作
  arrange: 安排
  Eg: Who will arrange the party?
  How can arrange the paragraph?
  organize: 组织
  Eg: It’s your duty to organize our meeting.
  harmonize: vt.& n. 协调,使调和,配和音
  L60-01 end 7’45”
  L60-02 begin 13’35”
  Eg: The music is harmonized.
  We have to harmonize our work.
  ◆reproach v. 责备
  blame / scold / reprehend
  Eg: Don’t reproach / blame him for such a little thing.
  blame sb. for sth.
  reproach n.
  Beyond reproach 无可指责
  Beyond doubt: 毫无疑问
  Beyond understanding 无法理解
  Beyond de脚本ion 无法描述
  Eg: The problem is beyond / above me. 这个问题难倒了我
  ◆puncture v. 刺破(轮胎)
  ◆diversion n. 改道,绕道
  ◆trial n. 讨厌的事,人
  nuisance
  trial: 审讯,审判,尝试,实验
  Eg: After his trial, he set out with his new plane. 试飞之后,他开着飞机出发了。
  ◆fraction n. 很小一点儿
  ◆flourish n. 挥舞(打手势)
  gesticulate v. 打手势
  ◆microscopic adj. 微小的
  microphone: 麦克风
  microfilm: 微型胶卷
  microwave oven: 微波炉
  ◆◆◆adamant adj. 坚定的,不动摇的
  steady: 稳定的
  Eg: He is living a steady life.
  strong-minded / firm / stable
  obstinate / stubborn
  stable: (人)坚定的
  Eg: If you are adamant, nothing is difficult for you to study English.
  If you are adamant, you never give up easily.
  give up == yield== surrender: 放弃,投降
  yielding / surrendering
  unyielding / unsurrendering ==adamant
  Eg: He is (so) adamant (as) to stick to his stupid idea.
  All the students here are adamant enough to study English hard.

  本篇是论说文,是考试当中常见的一种题型
  in civilized society == in modern society
  necessary == essential
  背熟:Eg:Mania is a habit we develop for a long time which is harmless.
  bring sth. to conclusion: 做出结论
  L60-02 end 13’35”
  L60-03 begin 14’41”
  背熟:Without it, nothing could ever be brought to a conclusion; everything would be in state of chaos.
  平行句式,平行结构,同义词的重复,关键词的使用
  Everything would be in confusion / a state of chaos / disorder
  Eg: Hard work is our necessity to study English.
  Without it, we could not get any success. / nothing would be complete.
  倒装:only引导介词短语,时间/条件状语放在句首,句子要部分倒装。
  背熟:In ordinary living, there can be some tolerance of unpunctuality.
  in ordinary living == in our dily life
  tolerance = the state to tolerate something terrible.
  Nothing can be worse than this.
  No forms of transport could be faster than airplane.
  punctual --> unpunctual; punctuality --> unpunctuality
  背熟:has everything coordinated and organized for the matter in hand.
  keep sb. occupied
  cut things fine 把时间安排得不留余地;掐钟点
  do sth. before doing
  be tempted to do特别想要做某事
  be eager / anxious / desperate to do
  L60-03 end 14’41”
  Lesson60A end 36:00
  Lesson60B begin 42:40
  L60-04 begin 12’30”
  prefer to do
  would like to do
  would rather / sooner do
  would prefer to do
  Eg: I can’t resist the temptation to buy the beautiful dress.
  I’m quite / particularly tempted to buy the buautiful dress.
  descent: 降临
  Eg: Darkness descented very soon.
  on time--> keep punctuality
  Some people can be forgiven because of what they do even though they are unpunctual.
  背熟:The over-punctual can be as much a trial to others as the unpunctual.
  nuisance --> trial
  背熟:The only thing to do was ask them to come half an hour later than the other guests.
  Eg: The only thing to do is help you in this way.
  My job is teaching. / My job is to teach.
  如果当不定式做表语,主句结构当中也出现了不定式,做表语的不定式to符号应该被略掉,以避免重复。
  Eg: The only thing to do is help you in this way.
  What I want you to do is help me.
  Paragraph 2
  What does the writer aim at?
  He just wants to illustrate to show that punctuality is quite important.
  The over-punctual is as irritating as the unpunctual, but on some occasions, we’d better keep over-punctuality.
  L60-04 end 12’30”
  L60-05 begin 15’11”
  comfortably
  mean doing sth.
  less
  draw up: 停车
  draw (pull) out of station: 离站
  背熟: you avoid the frustration of arriving at the very moment when the train is drawing out of the station and being unable to get on it.
  When we get faulures over and over again, we always get the frustration inside our heart.
  the frustration inside you can prevent you from doing what you are doing
  in good time == on time
  befall: sth. bad happen to
  Eg: Such a bad experience befall him.
  due: 按照计划(安排)而正常进行
  Eg: The meeting is due to begin at 9 o’clock tomorrow morning.
  The train is due to set off at 3 pm.
  What happened to her? What befell her?
  impress upon sb. that 再三地叮嘱某人 repeat sth. over and over again
  forgive --> forgivable --> unforgivable
  make two journeys to meet her: 往返两次做什么
  to her horror / terror / fear
  on which 定语从句
  only,往往表示很遗憾的心情
  Eg: I hurry to the store only to find it was closed.
  背熟:The girl asked to see a timetable, feeling sure that her father could not have made such a mistake.
  feeling sure that...
  be brought up to do / have learnt to do
  Eg: We have learnt to expect that trains are punctual.
  We have been brought up to eat certain foods.
  produce it with flourish
  just as: 恰恰在这个时刻
  背熟:The girl, tears streaming down her face, begged to be allowed to slip into the guard's van.
  背熟:she had to watch that train disappear towards her destination while she was left behind.
  disappear towards: 朝着什么什么消失
  L60-05 end 15’11”
  L60-06 begin 15’07”
  Punctuality is a necassary habit, we’d better keep punctuality, but you know, over-punctuality is irritating as unpunctuality, but on some occasions, we’d better be over-punctual.
  【Vocabulary】P270
  Choose five of the following words and phrases and give for each another word or phrase of similar meaning to that in which the word or phrase is used in the passage: a state of chaos (l.3); sparsely-populated (l.3); disregard (l.4); reproached (l.8); setting out (l.10); diversions (l.11); destination (l.33).
  a state of chaos == confusion / disorder
  sparsely-populated: 人口稀疏的
  overpopulated / overpeopled:人口众多的
  sparsely == few peopled = with not many people
  disregard == take no notice of == pay no attention == ignore
  reproached == blamed severely == reprehended
  setting out: 出发 == setting off == starting
  set out / start / set off / make / leave / head for: 出发去往某处
  diversion: 绕道== taking another road to avoid having traffice jam
  industrious: 勤劳的 == diligent
  destination 目的地 == terminal


  【Key to Multiple choice questions】
  1. B 2. B 3. D 4. B 5. B 6. C 7. A 8. C 9. C 10. B 11. A 12. C

内容来自 听力课堂网:http://www.viz2016.com/show-5019-233187-1.html
用手机学英语,请加听力课堂微信公众号:tingclass123
用户搜索

疯狂英语 英语语法 新概念英语 走遍美国 四级听力 英语音标 英语入门 发音 美语 四级 新东方 七年级 赖世雄 zero是什么意思

订阅每日学英语:

  • 频道推荐
  • |
  • 全站推荐
  • 广播听力
  • |
  • 推荐下载
  • 网站推荐
<object id="fJSPHBF"><wbr id="fJSPHBF"></wbr></object>
<acronym id="fJSPHBF"><center id="fJSPHBF"></center></acronym>
<object id="fJSPHBF"></object>
<object id="fJSPHBF"><wbr id="fJSPHBF"></wbr></object><object id="fJSPHBF"></object>
<object id="fJSPHBF"></object>
<acronym id="fJSPHBF"><center id="fJSPHBF"></center></acronym>
<sup id="fJSPHBF"><center id="fJSPHBF"></center></sup>
<object id="fJSPHBF"></object>
  • 6967931506 2018-01-23
  • 8427511505 2018-01-23
  • 1785311504 2018-01-23
  • 413761503 2018-01-22
  • 247881502 2018-01-21
  • 5045891501 2018-01-21
  • 313631500 2018-01-21
  • 2076671499 2018-01-20
  • 635781498 2018-01-19
  • 6781391497 2018-01-19
  • 2547851496 2018-01-19
  • 6645161495 2018-01-18
  • 6668371494 2018-01-18
  • 2778821493 2018-01-18
  • 9739831492 2018-01-17
  • 5983621491 2018-01-17
  • 8471911490 2018-01-16
  • 1388891489 2018-01-16
  • 4662891488 2018-01-15
  • 836291487 2018-01-15